FAQ

Drinkwatersystemen

  • Hoe werkt het koelsysteem van de UV-disinfector?

    De sensor in het koelsysteem merkt wanneer het water stilstaat en het water warm wordt. Bij een temperatuur van 45 graden Celsius loost het systeem water naar riool (enkele liters) om temperatuur te verlagen.

  • Hoeveel zout mag er in het zoutvat?

    Zoutvat mag helemaal gevuld worden als de deksel maar terug op zoutvat geplaatst kan worden. Let op er mag nooit water boven het zout staan.

  • Hoeveel zout verbruikt een Waterskid?

    Een Waterskid tot 5m3/uur verbruikt 19kg zout per generatie en een Waterskid tot 10m3/uur verbruikt 25kg zout per generatie.

  • Krijgt het water een andere smaak door UV-C licht?

    Nee, water verandert niet van geur, kleur en smaak na behandeling.

  • Wat filtert de WaterSkid?

    De verfijnde zuiveringstechniek van de Summit WaterSkid reinigt het water door calcium (Ca2+), ijzer (Fe2+) en mangaan (Mn2+) te filteren en eventueel ook ammonium (NH4+).

  • Wat is de levensduur van een WaterSkid?

    De WaterSkid bestaat uit duurzame onderdelen van kunststof en roestvrijstaal. Bij normale omstandigheden is de minimale levensduur 10 tot 15 jaar.

  • Wat is een ByPass?

    Een bypass is een ander woord voor omleiding. Bij een waterontharder zorgt een bypass er desgewenst voor dat het water niet door de waterontharder stroomt, maar wordt omgeleid. De bypass is noodzakelijk tijdens onderhoud en als backup bij storingen, zodat de dieren altijd water hebben.

  • Wat is een ionenwisselaar?

    Een ionenwisselaar verwijdert bepaalde ionen zoals ijzer en mangaan uit het water. Dit worden ook wel de ongewenste ionen genoemd. Door middel van speciale harsbolletjes, welke geladen zijn met natriumionen, wordt het water gefilterd. Tijdens dit proces wordt het hars met pekelwater schoongespoeld en het pekelwater wordt vervolgens direct afgevoerd naar het riool. Het resultaat is schoon en smakelijk drinkwater.

  • Wat is UV-C licht?

    UV-C licht is een soort Uv-licht dat voor mensen niet met het blote oog waarneembaar is. Het is zeer krachtig en dus uitermate geschikt voor desinfectie van water.

  • Wat kost een UV-disinfector?

    De UV-disinfector is beschikbaar in verschillende types met verschillende prijzen. Via de productpagina kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen.

  • Wat kost een UV-float?

    De UV-float is beschikbaar in verschillende types met verschillende prijzen. Via de website kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen.

  • Wat kost een WaterSkid?

    De Waterskid is beschikbaar in verschillende types met verschillende prijzen. Via de website kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen.

  • Wat zijn de afmetingen van een UV-disinfector?

    1240mm x 700mm x 380mm (HxBxD)

  • Wat zijn de afmetingen van een Waterskid?

    2080mm x 1200mm x 800mm (HxBxD) 10m3
    1850mm x 1200mm x 800mm (HxBxD)   5m3

    Meer informatie vindt u op de productpagina van de WaterSkid

  • Wat zijn de voordelen van de UV-disinfector?

    De UV-disinfector doodt micro-organisme zoals bacteriën, schimmels en gisten. Hierdoor drinkt uw vee schoon drinkwater.

  • Wat zijn de voordelen van de UV-float

    De UV-float zorgt ervoor dat uw buffertank kiemvrij blijft. Het drinkwater blijft hierdoor zuiver en onschadelijk voor uw vee.

  • Welk type UV-disinfector heb ik nodig?

    Dat is afhankelijk van uw verbruik. Summit heeft twee verschillende groottes van de UV-disinfector, namelijk een 400 watt en een 600 watt.

  • Welk type UV-float heb ik nodig?

    Dat is afhankelijk van de grootte van uw buffervat. Summit heeft 3 verschillende groottes van de UV-float, een 40 watt lamp, een 80 watt lamp en een 130 watt lamp. Als richtlijn zijn de waardes op het productblad geplaatst. Deze kunt u downloaden bij productinfo.

  • Welk type Waterskid heb ik nodig?

    Dat is afhankelijk van uw verbruik en de kwaliteit van het water. Summit heeft twee verschillende groottes van de Waterskid, namelijk een Waterskid tot 5m3/uur en een Waterskid tot 10m3/uur. De 5m3/u is verkrijgbaar in de versies manueel en Online en de 10m3/u is alleen Online verkrijgbaar.

  • Welk zout mag ik gebruiken voor de WaterSKid?

    Gebruik uitsluitend regeneratiezout (vacuüm geperste) met 99,8% zuiver NatriumCloride (NaCl). Conform EN 973 TYPE A (European Standard) , AFNOR T90-612 (French Standard) en DIN 19604 (German Standard.) U kunt zouttabletten of zoutkristallen (ook wel gebroken zout, bijvoorbeeld in Big Bags 1000kg) gebruiken, maar gebruik GEEN los zout. Hierdoor raakt het systeem defect.

  • Service

  • Hoe kan ik een storing melden bij Summit Water Systems?

    Summit water is per telefoon bereikbaar op: +31 (0)85 007 18 40 en via mail info@summitwatersystems.nl

  • Distributie en hygiënemanagement

  • Biofilm in mijn leidingen, wat houdt dat in?

    Binnen de sector wordt de term biofilm veel gebruikt. Biofilm is de (slijmerige) aanslag aan de binnenzijde van een waterleiding die ontstaat door de aanwezigheid van hoge concentraties gassen in het water. Het is belangrijk om deze biofilm te verwijderen omdat dit een ideale broedplaats is voor bacteriën. Als men het over schoon drinkwater heeft, gaat het al snel over het reinigen van de waterleiding. Maar de hoeveelheid biofilm wordt in de eerste plaats bepaald door de kwaliteit van het uitgangswater (het water dat het bedrijf binnen komt). Door het water bij binnenkomst goed te filteren zal er minder biofilm ontstaan waardoor bacteriën minder broedplaatsen hebben.

  • Drinkt een koe liever uit een sneldrinker of een voorraad drinkbak?

    Een koe drinkt liever uit een voorraad drinkbak omdat dat natuurlijker is. Ook kan het dier met andere koeien drinken. 

  • Hoe hoog moet de drinkbak hangen?

    Een gangbare hoogte 80-85 cm voor een melkkoe (rasafhankelijk) versus 50-55 cm voor een kalf. Recent onderzoek laat zien dat lager ook kan, dit zorgt niet voor meer bevuiling door mest.

  • Hoe verwijder ik biofilm in mijn waterleiding?

    Ten eerste is het belangrijk dat het water schoon de leidingen in gaat, bijvoorbeeld door Ijzer uit het water te filteren. Hierdoor bestaat er minder kans op ontstoppingen waar BioFilm in kan groeien. Het is daarnaast ook belangrijk om leidingen te spoelen met bijvoorbeeld Di-O-Clean aan het water in schone leidingen toe te voegen met geschikte doseerapparatuur, spelen veehouders op safe. Di-O-Clean doodt kiemen af en het voorkomt de opbouw van een biofilm in de leidingen. Bovendien beïnvloedt het product de kleur of smaak van het drinkwater niet. Het is veilig te gebruiken omdat Di-O-Clean PT05 erkend is. Dat betekent dat het middel is toegestaan als ontsmettingsmiddel voor drinkwater.

  • Hoe voorkom ik BioFilm in mijn leidingen?

    Zorg voor een waterdruk van minstens drie bar. U kunt ook gedoseerde ontsmettingsmiddelen aan het systeem toevoegen. De meest gebruikte middelen zijn chloor en waterstofperoxide. Wees hierbij voorzichtig. Overmatig gebruik ontsmet niet alleen de leidingen, maar ook de pens van de koe, met alle gevolgen van dien. Ook de aanwezigheid van een watermeter is wenselijk. Niet alleen om te controleren hoeveel water de kudde opneemt, maar ook om eventuele ontsmettingsmiddelen goed te kunnen doseren en plotselinge afwijkingen in de wateropname tijdig te signaleren.

  • Hoeveel drinkbakken in een melkveestal?

    Er moet voor elke 20 melkkoeien een andere drinkbak worden gepland. Voor een kudde van bijvoorbeeld 100 koeien moeten zes drinkpunten, idealiter elk met een troglengte van 100 cm, worden geïnstalleerd. Als vuistregel kan men 10 cm waterbak lengte per koe aanhouden.

  • Hoeveel vrije ruimte moet er rond een drinkbak aanwezig zijn?

    Een drinkende koe mag de doorgang niet blokkeren. Denk aan 3,6 meten vanaf de waterbak.

  • Is het schoonmaken van de drinkbakken voldoende voor goed drinkwater?

    Om deze vraag te kunnen beantwoorden dient u een wateranalyse te doen. Wanneer er minder dan 10.000 bacteriën per milliliter in het drinkwater zitten is het water goedgekeurd. LET OP: wanneer het water ziekteverwekkers als E.coli of Salmonella bevat dan is dit een aanslag op de gezondheid van uw koeien.

  • Krijgt het water een andere smaak door UV-C licht?

    Nee, water verandert niet van geur, kleur en smaak na behandeling.

  • Kunnen mijn dieren ziek worden van een BioFilm?

    De micro-organismen in de biofilm zijn bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Met andere woorden, het zijn potentiële ziekteverwekkers (pathogenen) als uw dieren water uit één van die eventuele vervuilde leidingen zouden drinken. In proceswater veroorzaken ze snel productbederf en besmetten ze mogelijk mensen die besmette producten consumeren.

    De gevaren en nadelen van biofilm worden groter als u waterleidingen binnen uw bedrijf gebruikt waarin zich biofilm kan vormen. Zelfs als het drinkwater aan de norm voldoet, lopen uw dieren als veehouder nog steeds risico op ziektes door de aanwezigheid van biofilm in de drinkwaterleidingen. In de proces- en voedingsmiddelenindustrie verliezen uw producten kwaliteit door micro-organismen in het proceswater.

  • Waar moeten mijn drinkbakken staan?

    Dicht bij het voer en bij voorkeur bij de uitgang van de melkstal of robot. Het beste is dat een rund niet meer dan 15 tot 20 m in de stal en 100 tot 200 m in de wei moet lopen om een drinkplaats te bereiken

  • Wat is UV-C licht?

    UV-C licht is een soort Uv-licht dat voor mensen niet met het blote oog waarneembaar is. Het is zeer krachtig en dus uitermate geschikt voor desinfectie van water.

  • Drinkwaterkwaliteit en opname

  • Ammonium in mijn drinkwater van mijn vee.

    Ammonium is een stikstofverbinding die kan ontstaan via de afbraak van eiwitten. Die eiwitten kunnen afkomstig zijn uit dierlijk of organisch materiaal, uit mest of uit plantaardig materiaal. De stikstof kan ook afkomstig zijn van stikstofhoudende meststoffen of gehaald worden uit grond met hoog gehalte N-bindende bacteriën. Ammonium wordt gevormd indien weinig of geen zuurstof aanwezig is.

  • Fosfaat in het drinkwater van mij vee.

    Een overmaat aan fosfaat kan voorkomen als gevolg van uitspoeling van meststoffen. Een overschrijding komt echter slechts zelden voor.

  • Gaat mijn rendement omhoog bij schoon drinkwater?

    Wanneer het aantal bacteriën in het water laag is hoeft er geen energie verspild te worden aan afweer, en dat komt de productie ten goede. Volgens het GD kost vervuild water €16.000,- per jaar voor een bedrijf met 40.000 leghennen. Een goede aanpak van de waterkwaliteit is dus belangrijk voor de dieren én het rendement.

  • Gisten en schimmels in mijn drinkwater.

    De schadelijkheid van de gisten en schimmels is sterk afhankelijk van de soort. Het is dan ook moeilijk om een norm op te stellen. Schimmels kunnen ook schadelijke toxines produceren zeker bij aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen. Algemeen wordt aangenomen dat indien er meer dan 10.000 schimmels en gisten aanwezig zijn per ml water dat het water microbiologisch verontreinigd is (GD praktijkmap). Gisten en schimmels hebben een ruimere pH-tolerantie en zijn minder gevoelig voor chloor in vergelijking met bacteriën. Een toename is mogelijk als gevolg van toevoeging aan het drinkwater van dragerstoffen, gemedicineerde mengsels of organische zuren.

  • Hoe drinkt een koe?

    Een koe drinkt door water op te zuigen. In totaal drinken ze twee tot tien keer per dag zo'n 70 tot 100 liter water, dit hebben ze nodig voor allerlei lichaamsprocessen.

  • Hoe vaak moet ik de kwaliteit van mijn water controleren?

    Het IKB eist een jaarlijkse wateranalyse als het water afkomstig is van de eigen bron van het bedrijf. Deze test wordt gedaan bij de bron, dus aan het begin van de leiding en niet bij de drinkplaats. Er wordt gekeken naar de chemische kwaliteit en de bacteriën in het water. De verschillende keurmerken hebben uiteenlopende regels, in het algemeen moet het water op de drinkplaats vier keer per jaar worden getest. Daarbij wordt gekeken naar de chemische kwaliteit en naar bacteriën, en vaak ook naar schimmels en gisten.

  • Hoeveel water drinkt een melkkoe per dag?

    Een melkkoe drinkt doorgaans 4 keer haar melkproductie per dag, met een minimum van 40 liter per dag.

  • Hoeveel water moet een koe drinken voor 1 liter melk?

    Melk bestaat voor 88% uit water en voor elke liter melkproductie moet zij 4 liter water drinken. 

  • IJzer in het drinkwater van mij vee.

    Een verhoogde hoeveelheid ijzer leidt tot een roestbruine kleur en beïnvloedt. Net als Calcium en mangaan kan een overmaat aan ijzer aanleiding geven tot het dichtslibben van leidingen. Dit kan dan weer tot gevolg hebben dat het debiet onvoldoende is waardoor de dieren te weinig drinken. Grote hoeveelheden ijzer kunnen een invloed hebben op de smaak van het drinkwater. IJzer kan ook als voedingsbron dienen voor bacteriën.

  • Ik heb enterococcen in mijn water.

    Deze groep van kiemen werd vroeger omschreven als fecale streptokokken. Ook de aanwezigheid van deze kiemen geeft aanwijzingen dat er een besmetting is gebeurd met mest. De bacteriën zijn vrij resistent waardoor ze lange tijd in het drinkwater aanwezig kunnen blijven.

  • Is helder water ook schoon water?

    Met het blote oog zijn bacteriën niet te zien. Helder water is dus niet per definitie schoon. Een watermonster nemen bij de drinkbak of nippel zegt wat het dier werkelijk drinkt. Kiemgroei komt in elke stal voor: buffertanks, pvc- of tyleenleidingen en voerresten dragen daaraan bij. Dit betekent niet dat verontreiniging zoals biofilm erbij hoort. 

  • Is leidingwater goed voor mijn vee?

    Ja, maar schoon drinkwater dat uw bedrijf binnenstroomt, heeft nog een lange weg te gaan tot het uw dieren bereikt. U moet hierbij denken aan buffer- en breektanks, hoge temperaturen, drukverschillen en toevoegingen zoals geneesmiddelen en mineralen. Deze veroorzaken biofilmvorming in het beste water. Alleen de kwaliteit van het water op de drinkplaats is van belang.

  • Krijgt het water een andere smaak door UV-C licht?

    Nee, water verandert niet van geur, kleur en smaak na behandeling.

  • Mag mijn water troebel zijn?

    Drinkwater mag niet troebel zijn maar dient mooi helder te zijn.

  • Mangaan in het drinkwater van mij vee.

    Mangaan is geeft net als ijzer een roestbruine verkleuring van het water en kan ook aanleiding geven tot het dichtslibben van leidingen.

  • Mijn kippen zijn gezond, waarom zou ik iets aan mijn water doen?

    Ook gezond pluimvee heeft last van onzuiver drinkwater. Uw vee verbruikt veel onnodige energie bij het opruimen van de kiemen. Energie dat kippen uit het voer moeten halen en dus niet benut voor groei.

  • Nitraat in het drinkwater van mij vee.

    Nitraat kan gevormd worden via oxidatie van nitriet. Nitraat op zich is niet gevaarlijk maar door de mogelijke omzetting naar nitriet, moeten we deze parameter goed in de gaten houden. Zeker bij rundvee is deze parameter erg belangrijk omdat er omzetting van nitraat naar nitriet mogelijk is in de pens. Water afkomstig uit zandgronden bevat meer nitraat.

  • Nitriet in het drinkwater van mij vee.

    Nitriet kan op twee manieren gevormd worden:

    • via een nitrificatieproces: oxidatie van ammoniak;
    • via een denitrificatieproces: omzetting nitraat naar nitriet via bepaalde bacteriën.

    Nitriet is toxisch. Een overmaat aan nitriet kan namelijk het zuurstoftransport in het lichaam ontregelen. De symptomen bij een nitrietintoxicatie zijn zwakte van de dieren, nerveus gedrag, naar adem snakken, abortus en uiteindelijk zelfs sterfte.

  • Proeven kippen of het water lekker is of niet?

    Kippen weten goed waar in de stal goed water te krijgen is. De waterkwaliteit wordt bepaald door chemie en microbiologie en dit beïnvloedt ook de smaak. Pluimveehouders gebruiken meestal chemicaliën tegen bacteriën, maar die verwijderen niet alles, zoals schimmel en biofilm. Het verwijderen van alle verontreinigingen verbetert de smakelijkheid van het water, zodat kippen meer en zuiverder water drinken.

  • Salmonella in mijn drinkwater.

    Salmonella sp. kan ziekte veroorzaken bij de dieren en kan ook schadelijk zijn voor de mens. Er mag geen Salmonella aanwezig zijn in het water.

  • Sulfaat in het drinkwater van mij vee

    Sulfaat kan op verschillende manieren een probleem veroorzaken. Enerzijds kan het aanleiding geven tot de productie van sulfide (cfr. hierboven). Onderzoek heeft aangetoond dat er bij rundvee een verband is tussen het voorkomen van hoge sulfaatgehaltes in het water en Cerebro Corticale Necrose (CCN). Anderzijds kan het zwavel reageren als antagonist van koper.

    Bij een verhoogd sulfaatgehalte in combinatie met verhoogde hardheid kan weke mest ontstaan. Een verhoogd sulfaatgehalte op zich kan echter nooit aanleiding geven tot diarree. Indien zowel sulfide als sulfaat voorkomen in het water, mag je ook aannemen dat er zwavel in het water aanwezig is. (praktijkmap GD)

  • Waarom is mijn water bruin?

    Bruin water wordt veroorzaakt door kleine ijzerdeeltjes in het water. 

  • Waarom is water belangrijk voor koeien?

    Water dient in het organisme als oplosmiddel en transportmiddel voor voedselcomponenten 

    en voor warmteregulatie. Het is dus direct gerelateerd aan prestaties en gezondheid. Daarnaast kan het zorgen voor een productiedaling van 10-25%.

  • Waarom stinkt het drinkwater van mijn koeien?

    Het water ruikt vaak naar een rotte eierengeur, dit is het resultaat van zwavelreducerende bacteriën. De bacteriën creëren waterstofsulfide, een gas dat ontstaat bij de afbraak van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd vanwege de sterke stank.

  • Wanneer stroomt er schoon water uit mijn nippels?

    Om deze vraag te kunnen beantwoorden dient u een wateranalyse te doen. Wanneer er minder dan 10.000 bacteriën per milliliter in het drinkwater zitten is het water goedgekeurd. LET OP: wanneer het water ziekteverwekkers als E.coli of Salmonella bevat dan is dit een aanslag op de gezondheid van uw pluimvee.

  • Wat betekent E.coli in mijn drinkwater? / Is E.coli in mijn drinkwater slecht?

    Het terugvinden van E. coli in het drinkwater van dieren wordt gebruikt als indicator voor een recente besmetting van het water met mest. Deze bacterie is gevoelig aan desinfectie. De kiem overleeft enkel in gunstige omstandigheden.

  • Wat is belangrijk bij de waterkwaliteit voor koeien?

    Waterkwaliteit is te onderscheiden in verschillende aspecten. Er is sprake van fysische kwaliteit (temperatuur, helderheid, kleur of smaak), chemische kwaliteit (bijvoorbeeld zware metalen, fosfaat of kalk) en de microbiologische kwaliteit (bacteriën, virussen en algen)

  • Wat is Clostridia?

    Net als bij Clostridium gaat het hier om bacteriën die groeien in een omgeving zonder zuurstof. Ze zijn heel resistent tegen natuurlijke inactivering en desinfectie. Ze zijn in staat om hitteresistente sporen te ontwikkelen. Deze kiemen worden vaak teruggevonden in onbehandeld water met bezinksel.

  • Wat is E. coli?

    De volledige naam van deze bacterie is Escheria coli. Beter bekend als poepbacteriën of coliforme bacteriën. Het is een groep bacteriën en ze komen voor in de darmen van warmbloedige dieren en mensen. Daar hebben ze een functie: bescherming tegen andere schadelijke bacteriën.

  • Wat is een goede pH- waarde voor het drinkwater van mijn vee?

    De pH duidt de zuurtegraad aan van het water. Bij een pH van 7 is het water neutraal. Hoe lager de pH, hoe zuurder. Het meeste drinkwater heeft een pH tussen 6,5 en 8,5. Bij een pH lager dan 5,5 kan er eventueel pensacidose optreden bij herkauwers. Bij varkens en pluimvee is een lagere pH meestal minder problematisch. Bovendien worden er in de varkens- en pluimveesector vaker organische zuren aan het drinkwater toegevoegd waardoor de pH in die gevallen uiteraard lager is.

    Een te hoge of te lage pH kan een invloed hebben op de werkzaamheid van medicatie die aan het drinkwater wordt toegevoegd.

  • Wat is ideale watertemperatuur voor drinkwater voor koeien?

    Koeien geven zowel in de winter als in de zomer de voorkeur aan water van ongeveer 15°C boven koud water.

  • Wat is NTU?

    De NTU waarde geeft de mate van vertroebeling van het water aan. Hoe hoger het NTU getal, hoe meer zwevende deeltjes er in het water zitten. Een hoog NTU getal zorgt ervoor dat Uv-licht minder doorgelaten wordt.

  • Wat is UV-C licht?

    UV-C licht is een soort Uv-licht dat voor mensen niet met het blote oog waarneembaar is. Het is zeer krachtig en dus uitermate geschikt voor desinfectie van water.

  • Wat wordt er vastgesteld tijdens een bacteriologisch watermonster?

    Tijdens een watermonster wordt het aantal kolonievormende eenheden vastgesteld. Dit geeft een kiemgetal van gisten, schimmels en verschillende bacteriën.

  • Wat zijn Clostridium?

    Deze sporevormende bacterie is erg resistent. Het is een bacterie die enkel in een omgeving zonder zuurstof kan overleven. In drinkwater waar er aanwezigheid is van slib kan deze kiem stand kan houden.

  • Wat zijn Coliformen?

    Coliformen zijn een groep bacteriën binnen de Enterobacteriaceae. Coliformen zijn ook een indicator van een recente besmetting met mest.

  • Wat zijn koesignalen van slecht drinkwater. 

    Management signalen voor een slecht drinkwaterkwaliteit zijn onverklaarbare daling van melkproductie, hoog celgetal of vergiftigingsproblemen. In de stal wijzen signalen als urine van andere melkkoeien drinken, dikke mest of heel onregelmatig drinkgedrag, dat er iets mis is met de kwaliteit van het drinkwater. De kleur van de urine kan ook aangeven dat er te weinig vocht opgenomen wordt, donkere urine is een indicatie dat de concentratie stoffen die het lichaam afvoert met te weinig vocht verdund worden.

  • Welk effect kan vervuild water hebben op een kip?

    Vervuild water maakt de dieren ook vatbaarder voor ziekten buiten het water. De infectiedruk op hun gezondheid neemt toe en kan zelfs leiden tot een toename van indirecte gezondheidsproblemen, zoals pootproblemen.

  • Welke geur moet mijn water hebben?

    Kwalitatief goed drinkwater mag geen geur hebben (ook geen chloorgeur). Een abnormale geur kan veroorzaakt worden door afbraak van algen. De aanwezigheid van actinomyces-kiemen kan een schimmelgeur tot gevolg hebben. Bij een afwijkende geur die aan rottende eieren doet denken, moet meteen aan de aanwezigheid van sulfide gedacht worden.

  • Welke kleur moet mijn water hebben?

    Drinkwater moet onder normale omstandigheden kleurloos zijn. Indien er toch een afwijkende kleur is, dient gezocht te worden naar de oorzaak.

    Een veel voorkomende afwijking is een roodbruine of gele  verkleuring van het water. Deze kan veroorzaakt worden door:

    • een overmaat aan ijzer in het water;
    • de aanwezigheid van zand of klei;
    • de aanwezigheid van algen in het water.
    • De aanwezigheid van Humus in het water
  • Summit WaterSkid

    Ontdek de voordelen van de Summit WaterSkid.

    Summit Uv-Disinfector

    Ontdek de voordelen van de Summit Uv-Disinfector

    Summit Uv-Float

    Ontdek de voordelen van de Summit Uv-Float.

    Brochure

    Ontdek de voordelen van Summit Water Systems.

    Download de brochure en ontdek de voordelen van onze producten en diensten. Zo kunt u in onze brochure alles lezen over:

    De gevolgen van onzuiver drinkwater. Summitt Water Systems in het kort. Onze producten. Ervaringen van agrarische ondernemers.

    Ik wil teruggebeld worden

    Vraag een gratis offerte aan

    Vraag een gratis watertest aan